Welcome to Year 4 Morpurgo



Meet the Teacher!

Miss Hafidh

Miss Gibson

Tom – Freestyle Sports (Tuesday)

Mrs Fox / Mr Crisps

Daily Routines

- Classroom doors are opened at 8:45am.
- The children come in, hand up bags/ coats /complete a morning activity (Handwriting or Spelling).
- Register is taken at 8.55am and lessons start at 9am.
- Morning break 10.45am 11.00am.
- Fruit or vegetables only for morning snack please.
- We are a water only school.
- Lunchtime from 12.00pm to 1.00pm. Lunches are eaten in the hall.
- End of day routine/collection please notify school about anyone different picking up.

Timetable

Y4 - Morpurgo Timetable 2022-23					
Session	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
08:45 - 08:55	Handwriting Practice	No-Nonsense Spelling Practice	Handwriting Practice	No-Nonsense Spelling Practice	Handwriting Practice
08:55 - 09:00	Registration	Registration	Registration	Registration	Registration
1	Whole School Assembly	Handwriting Input & Practice	PSHE (09:00 – 09:45)	Handwriting Input & Practice	Celebration Assembly
09:00 - 09:30	30 mins	20 mins	(05.00 05.45)	20 mins	30 mins
2	English	PE (9:20 – 10:45)	45 mins English (09:45 – 10:30)	English (09:20 – 10:30)	English
09:30 - 10:30	1 hour		45 mins	1 hour 10 mins	1 hour
3	Arithmetic		Arithmetic	Arithmetic	Arithmetic
10:30 - 10:45	15 mins	1 hour 25 mins	15 mins	15 mins	15 mins
10:45 - 11:00	Break	Break (PPA)	Break	Break	Break
4	Maths	PE (11:00 – 11:35) 35mins Arithmetic	Maths	Maths	Maths
11:00 - 12:00	1 hour	25 mins	1 hour	1 hour	1 hour
12:00 - 13:00	Lunch	Lunch	Lunch	Lunch	Lunch
5	No-Nonsense Spelling Input	RFP	No-Nonsense Spelling Input	No-Nonsense Spelling Input	Languages (13:00 – 13:35)
13:00 - 13:15	15 mins	15 mins	15 mins	15 mins	
6	Science	English	Computing	Humanities	35 mins Music (13:35 – 14:10)
13:15 - 14:10	55 mins	55 mins	55 mins	55 mins	35 mins
7	Science	Maths	Art/DT	Humanities	RE
14:10 - 15:05	55 mins	55 mins	55 mins	55 mins	55 mins
9	Story Time/RFP	Story Time	Story Time/RFP	Story Time/RFP	Story Time/RFP
15:05 - 15:15	10 mins	10 mins	10 mins	10 mins	10 mins
15:15	End of the Day	End of the Day	End of the Day	End of the Day	End of the Day



Children should be wearing correct uniform to school.

- Castle Polo shirt
- Grey or black school trousers/skirt/ dress
- Black school shoes
- School jumper

All items need to be clearly named.



PE

PE kit

- Trainers
- White t-shirt
- Black shorts
- Tracksuit bottoms



No earrings (children must remove themselves). No taping allowed.

If not removed, they will not be able to participate. They will have to sit out and fill in a lesson activity based on their PE unit of work. This also applies if they do not have a PE.



High Expectations

School Rules

- Safe
- Respectful
- Ready

School Values

- Hope
- Respect
- Trust
- Collaboration
- Resilience
- Pride

Behaviour



High expectations for all in all aspects of school life

<u>**123 MAGIC</u></u> - School behaviour strategy for promoting positive behaviour.</u>**

House points, proud cloud, class reward tracks, privileges Warnings "that is 1, that is 2..."

- □ "That is 3" = consequence.
- Consequences are personal to the individual child. E.g. missing a part of a playtime or choosing time.
- □ Immediate 3 (Unacceptable behaviour)

Behaviour is recorded and monitored



- Parents contacted and a senior member of staff notified.
- □ A consequence is given. Immediate 3 letter sent home. Please discuss this with your child. The reply form must be returned to school.

Reading



- Reading is vital!
- Reading activities take place in school daily.
- Books and reading journals must be in school every day
- Children must read every day and have their journals signed.
- Please make comments in reading journals.

Homework



- Homework completion is essential.
- English and maths and spelling set on a Friday.
- Some homework may be set online TT Rockstars, Sumdog.
- Homework must be returned to school by the following Thursday.
- Please encourage and support your child.





Maths Methods

- Maths methods taught in each year group vary.
- Methods may be different to the methods you routinely use.
- There will be further information about methods early this term so you can support your children effectively at home.
- If you need help, please ask.



Multiplication Check

- In Year 4, all pupils take the multiplication check.
- It is an online short test that assesses the children's knowledge of their timetables.
- By Year 4, children should know all of their timetables up to their 12 timetables.
- We practise daily within class (each child on their own specific timetable)
- Sumdog allows for Time Tables practise as does TT rockstars.
- Any opportunity to practise is hugely beneficial.





- All children should bring a water bottle to school everyday that they can refill throughout the day.
- Children can either have an Aspens lunch or bring a packed lunch.
- If you have any concerns about your children lunch or eating. Please come discuss with me, so we can support you both.
- Lunches should be include a healthy balanced lunch (No nuts please)
- Toys and collectibles cards should not be brought into school for break and lunchtime in case they are lost.



Parent Participation

- Read with children at home
- Support with homework completion
- Ensure children are equipped for each day
- Reinforce expectations
- Keep up to date via the newsletter (mufti days, cake events etc).
- Event attendance



Contact and communication

- Open door policy.
- The class teacher is always your first point of contact for any issues or questions.
- Notes in Reading Journals.
- Weekly school newsletters.
- School website.

Any Questions?

Feel free to haver a look around

